Enni Idin taiteilijakoti Padasjoella

Enni Idin taiteilijakoti

Padasjoen uniikki taiteilijakoti

Padasjoella sijaitseva Enni Idin torppa on kotimaan matkakohteena mielenkiintoinen ja erilainen. Suomen mittapuulla mitattuna tämä harvinainen taiteilijakoti, piirtää jo edesmenneestä asukkaastaan, ITE-taiteilija Enni Idistä lumoavan ja värikkään henkilökuvan. Löydät tämän kotimaan viehättävän ja lumoavan helmen Padasjoelta noin tunnin automatkan päässä Lahdesta luoteeseen.

Katso video

Play Video about Enni Idin taiteilijakoti video

ITE-taiteilija Enni Idin koti Padasjoella

Miksi matkustaa Pariisiin, kun Padasjoki, tuo Päijät-Hämeen helmi, tarjoilee kotimaan matkailijalle taidetta kirjaimellisesti tuvan täydeltä. Astu sisään itseoppineen naivistitaiteilija Enni Idin torppaan Padasjoen Kellosalmella. Muutaman kymmenen neliömetrin kokoinen, pieni torppa koostuu vain muutamasta huoneesta, ja tupa on jo itsessään kokonaistaideteos. Tässä on erikoinen nähtävyys, jota kotimaan reissaajan kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa!

Viikonloppumatkailuun kesällä

Enni Idin ainutlaatuinen taiteilijakoti on ehdottomasti kotimaamme helmi, ja yksi erikoisimmista nähtävyyksistä Suomessa. Tämä elämysmatka kannattaa sijoittaa viikonloppuun ja kesäkuukausille, koska Suomen matkakohteille tyypillisesti taiteilijakoti on avoinna yleisölle vain kesäaikaan.

Ulkoa hyvin tavallisen näköinen, punaseinäinen torppa kätkee sisäänsä aivan toisenlaisen maailman. Sen värit ja runsaus suorastaan ahmaisevat kävijän mukaan tarinaan. Kaikki kodin pinnat ovat saaneet kuvioinnin pintaansa, ihan kuin taiteilija ei maalausvimmassaan olisi kyennyt tukahduttamaan sisältään kumpuavaa inspiraatiota. Herää kysymys, millainen persoona eli näin?

Lisää kiinnostavia kohteita >>

Enni Idin taide

Seinillä ja lattioilla kiemurtavat ornamenttimaiset köynnökset eri väreissä, ja ovessa kurkistelevat Ennin taiteessa usein esiintyvät, mustavalkoiset ja hännättömät kissahahmot. Myös kaikki kodin tavalliset käyttötavarat on kuvioitu kukin ja köynnöksin. Missään ei ole jäljellä valkoista pintaa, vaan jopa kaappien keittiötarvikkeet ja muovikanisterit ovat saaneet jälkensä taiteilijan siveltimestä. Hauskan kontrastin muodostaa mökin katto, ainoa pinta, joka on jätetty kokonaan maalaamatta. Enni nimittäin uskoi, että paljas katto on yhteys taivaaseen.

Enni Idin taulu

Maalattujen seinien lisäksi torpassa on nähtävillä myös taiteilijan tauluja.

Tauluihin on ikuistettu historiallisia aiheita kuten perimätietoon pohjautuvia tarinoita Nuijasodasta, tai Ennille lapsuudesta tuttuja viljanteon vaiheita. Varsinkin Ennin ensimmäiset teokset kuvaavat maisemia, eläimiä ja arkista elämää.

Padasjoen Nyystölässä käytiin vuonna 1597 tunnettu Nyystölän taistelu, jossa talonpojat surmattiin heidän antauduttuaan. Nuijasota eli kyläläisten tarinoissa vielä Ennin nuoruudessa. Tarinat jäivät taiteilijan mieleen ja kertautuivat maalauksissa useasti.

Suomalaiset ITE-taideaarteet – outoa ja viehättävää

Enni Idin poikkeuksellinen ura vaati vahvaa luonnetta ja kapinahenkeä. Hän ponnisti taidemaailmaan heikoista lähtökohdista. Vuosisadan alun torpparin avioton lapsi ei juuri saanut kannustusta taiteen tekemiseen. Ura alkoikin vasta vanhemmalla iällä Ennin jäätyä leskeksi 62-vuotiaaana, mutta tuotteliaisuus korvasi menetetyt vuodet.

Tuotteliaalla ITE-taiteilijalla oli omaperäinen ja tunnistettava tyyli, jossa mielikuvitus, unimaailma, tarut ja arkitodellisuus sekoittuvat. Enni maalasi henkimaailman ilmestyksiä, kuten enkeleitä sekä kaksineuvoisia, nyljettyjä piruja. Mukaan taiteeseen ovat päässeet myös lukemattomat pihapiirissä juosseet hännättömät kissat.

Enni Idin ITE-taide on luotu rautakaupan maaleilla, sillä mistäpä torpan emäntä olisi saanut aitoja taiteilijatarvikkeita. Ehkä se onkin onni onnettomuudessa, sillä kalustemaalit ovat kestäneet aikaa ja pitäneet värinsä halki vuosikymmenten.

Enni Id oli persoonallinen taiteilija

Persoonallinen ja vahvaluotoinen taiteilija oli tunnettu kotipaikkakunnallaan Padasjoella. Eikä ihme, sillä niin taiteessaan kuin imagoltaankin värikäs taiteilija herätti huomiota. Kujeileva ja joskus piruilevakin käytös muita kyläläisiä kohtaan oli osa räväkän ITE-taiteilijan identiteettiä, joka herätti hämmennystä ja joskus pelkoakin. Ennin tiedetään jopa harjoittaneen jonkinlaista noituutta toisen puolisonsa kuoleman jälkeen.

Enni Id oli paha suustaan, mikä oli poikkeuksellista käytöstä naiselle menneinä vuosikymmeninä. Ennillä oli muitakin ajalle epätyypillisiä tapoja, ja hän keitteli vahvaa sahtia ja kiljua kylän ukoille. Hänen kerrotaan joutuneen jopa vankilaan pirtun salapoltosta. Humalaisten toilailut saattoivat hyvinkin päätyä myös taulujen aiheiksi. Vaikka kyläläiset varoivat äkkipikaista Enniä, taiteilija sai kuitenkin hyväksyntää ja ikäännyttyään apua.

Enni Id oli mukana taidenäyttelyissä aina pitkälle 1980-luvulle asti, ja hän maalasi elämänsä loppuun saakka vielä Padasjoen vanhaikodissa. Loppuun asti Enni pitäytyi omassa tyylissään ja tavassaan maalata, ja taidetarvikkeina rautakaupan maalit jäivät hänen tavaramerkikseen.

Lisää tietoa ITE-taiteilija Enni Idistä Maaseudun Sivistysliiton ja Design Spotin sivustoilla.

Vieraile Enni Idin taiteilijakodissa

Lapsettomaksi jäänyt Enni Id testamenttasi ennen kuolemaansa kotinsa ja tontin Padasjoen kunnalle. Nykyään taiteilijatorpasta huolehtii Kellosalmen, Seitniemen ja Virmailan kyläyhdistys. Kyläyhdistyksen omistautunutta henkilökuntaa on kiittäminen taiteilijakodin säilyttämisestä alkuperäisessä kunnossaan ja ulkoasussaan, aivan kuten se jäi taiteilijan muuttaessa vanhainkotiin 1990-luvun vaihteessa. Kyläyhdistyksen ansiosta taiteilijakoti on myös yleisölle avoinna kesäsunnuntaisin. Tarkemmat aukioloajat ennen vierailua kannattaa tarkistaa kyläyhdistyksen sivuilta.

Tarkista aukioloajat >> Kellosalmen, Seitniemen ja Virmailan kyläyhdistys

Scroll to Top